PARCOURSBESCHRIJVING

De start voor alle afstanden, waaronder ook de 60 km, ligt aan het oogverblindende ‘Domein De Vijvers’ in Averbode. Tijdens de eerste kilometers bevinden we ons midden in het groen van de bossen van Averbode en trekken we noordwaarts richting Meerhout. Hier zoeken we de natuurgebieden langs de Grote Nete op. Het codewoord is hier gravel, véél gravel! Na een welverdiende bevoorrading in Winkelomheide steken we opnieuw het Albertkanaal en de E313 over terug naar het zuiden. Op de brug over de E313 zie je in de verte de toren van de abdij van Tongerlo al liggen. De weg ernaar toe is pittig want we begeven ons iets meer in open vlaktes. Als er wind staat, zal je het geweten hebben. Vanaf de abdij van Tongerlo is het nog 20 km tot aan de finish. We maken een boog rond Westerlo waar we opnieuw een strook langs de Grote Nete meepikken en het mooie Kasteel de Merode aanschouwen. Het laatste gedeelte van de route leid je door heel veel natuur naar de abdij van Averbode waar je langs de gekende ‘lekdreef’ richting finish rijdt.

Het middellange parcours van 95 km splitst zich ter hoogte van de Grote Nete af naar het oosten en zet koers richting Balen met een passage langs mooie vennen, heide en zandduinen. Net voor Balen aan de splitsing met het langste parcours fietsen we langs Mol richting het kanaal Bocholt-Herentals waar we het kanaal oversteken en het jaagpad meepikken richting Ten Aard. Via één van de vele leuke sasjes steken we het kanaal opnieuw over en zetten we koers naar het zuiden om ter hoogte van de Grote Nete terug in de pikken op de route van 60 km en samen naar de finish te rijden.

De langste route van 135 km heeft een prachtige extra lus in petto. Vanaf Balen loopt dit traject via enkele prachtige gravelstroken en het kanaal van Beverlo verder naar het noorden. Na de idylissche passage over het jaagpad doemt de imposante zinkfabriek van Balen-Wezel met de iconische ophaalbrug op. Van hieruit trekken we verder langs de vele Kempische meren richting de abdij van Postel. Vooraleer we arriveren aan de abdij, fietsen we nog een stukje langs de grens met Nederland over een gravelstrook van maar liefst 6 km. Hier is het heerlijk ‘cruisen’ als je het ons vraagt! Na de bevoorrading aan de abdij van Postel, het keerpunt van het langste parcours, passeren we aan Sas 4 waar twee Kempische kanalen elkaar kruisen met een uitkijktoren als eyecatcher. Via Dessel loopt de route verder naar Ten Aard waar we terug inpikken op de route van 95 km om zo naar de finish te rijden.